Откриват текстилна изложба по Димитровден
Откриват текстилна изложба по Димитровден / Дарик, Сливен

Документална изложба, посветена на текстилното производство ще бъде открита на 24 октомври по повод 180 години българска индустрия. На нея ще бъде представен и султанският ферман за фабриката на Добри Желязков.

Очаква се на изложбата да присъства министърът на културата Мартин Иванов.Това съобщи Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей, организатор на изложбата.

Експозицията е част от празничната програма за Димитровден. Тя е подредена на третия етаж в сливенския музей. На винилови постери са показани документи и снимки от живота и дейността на Добри Желязков и наследниците на текстилната фабрика до 1944 година – Калови, Михайлови, Андонови и сие и други известни текстилни фамилии.

Експонатите са собственост на историческия музей и на Националния музей на текстилната индустрия в Сливен. Ще бъде представен Фермана, с който султанът на Османската империя дава разрешение на  Добри Желязков да създаде текстилната фабрика.

Предвижда се да се възстанови кантора на фабриканти с театрален реквизит, предоставен от Драматичния театър в града. „Намеренията на музея са изложбата да е пътуваща, за да бъде видяна от повече хора”, каза още Сираков. Всички музеи и галерии в Сливен ще работят безплатно на 25 и 26 октомври.