Откриват кабинет за консултация на ромките
Откриват кабинет за консултация на ромките / netinfo

Кабинет за женска консултация ще бъде открит в ромския квартал “Надежда” в Сливен на 25 февруари от 15,30 ч., съобщи в интервю за Дарик д-р Стефан Панайотов, председател на фондация «Здравето на ромите».  Кабинетът се разкрива по идея на Община Сливен, с парнтьорството на фондацията и МБАЛ «Д-р Иван Селимински».

 Акушерки от здравното заведение ще извършват консултации в кабинета за подобряване здравното състояние и култура на ромското население. С кабинета се разширява обхватът на дейностите по проект ,,Подобряване на сексуалното и репродуктивното здраве на младите хора в България” и се подпомага реализацията на целите по проектите “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН сред ромската общност” и “Подобряване на състоянието и включване на етнически малцинства в неравностойно положение със специален фокус към ромите”.

Консултациите ще са насочени към профилактика на полово предаваните заболявания, превенция на ХИВ/СПИН, обучение на девойките и младежите за водене на безопасен полов живот, обучение на бъдещите майки, свързано с особеностите на протичащата бременност и раждане, профилактика на онкологичните заболявания, профилактика на наследствено предаваните заболявания и др.

Помощ и съдействие на доброволците ще оказват здравните медиатори, работещи на територията на квартал “Надежда”.