Откриват Център за майчино и детско здраве
Откриват Център за майчино и детско здраве / DarikNews.bg, архив

Център за майчино и детско здраве ще бъде разкрит в Сливен стана ясно след среща в Областна администрация между областия управител Корнелий Желязков, Майя Грозданова – консултант „Закрила на детето“ и Вера Рангелова – координатор „Програми за ранно детско развитие“ към УНИЦЕФ. В срещата участваха още д-р Васислав Петров – изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, Иван Славов – заместник-кмет на община Сливен и експерти от областна администрация Сливен.

Целта на проекта е да реализира на практика модел на Център за майчино и детско здраве с основна дейност патронажни грижи за всички бременни, родилки и деца до 3 години.

Здравно-информационните, здравно-обучителните и консултативни грижи ще се предоставят от квалифицирани медицински сестри/акушерки в дома на семействата и ще бъдат съобразени с индивидуалните потребности и медико-социални рискове за здравето и развитието на децата.

Центърът ще бъде разкрит като звено в съществуващата структура от системата на здравеопазването – Медицински център „Д-р Г. В. Миркович“ към МБАЛ „Д-р И. Селимински“. На срещата е обсъдена възможността с подкрепата на община Сливен централният офис на центъра да бъде разположен в помещения – общинска собственост, с изнесени работни места в Нова Загора, Котел и Твърдица.

Очаква да се бъде назначен персонал на центъра, състоящ се от ръководител, социален работник, технически сътрудник и медицински сестри/акушерки, обслужващи четирите общини – общо 21 души.

 

Проектът ще се финансира изцяло от УНИЦЕФ и ще се реализира за периода 2014-2017 г.