Открит урок по география и икономика
Открит урок по география и икономика / община Стралджа

Открит урок по география и икономика се проведе в V б клас в ОУ „Св.Св Кирил и Методий" - Стралджа. Целта беше да се усвоят знания за основните религии в света, тяхното географско разпространение и тяхната търпимост и толерантност по между им.

Новият урок „Религиите в света" беше въведен чрез кръстословица, чиито въпроси бяха от предходни уроци. Получената дума религия беше въведена чрез „асоциативен паяк" и децата сами достигнаха до въвеждането на понятието.

Чрез легенда учителят запозна учениците с възникването на религиите в света, а чрез игра за толерантност, децата разбраха, че хората сме различни и всеки има право да изповядва своята религия. Учениците се запознаха с основни религии в света юдаизъм, християнство, ислям и будизъм, работиха с контурна карта като определяха на нея тяхното териториално разпространение.

А чрез легенда за „Старата Пангея и нейните деца - континентите" децата бяха разделени на четири отбора и работиха над следните задачи : Карти на ума -всеки отбор да определи правилните и грешни карти за съответна религия; имаха задача да сглобят пъзел, на който се получава религиозен храм и те трябва да определят за коя религия се отнася.