Откриха учебната година в художествената гимназия под надслов 15 години празни надежди
Откриха учебната година в художествената гимназия под надслов 15 години празни надежди / Darik News

Без изпълнение на химна на Република България и химна на гимназията започна учебната година в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен. „Това е така, защото в „новата” ни сграда все още няма ток” – обясни директорът Тодор Терзиев.

Преподаватели и ученици откриха учебната си година пред ремонтираната вече 15 години сграда на единствената в Сливен национална гимназия. Фасадата на училището бе боядисана преди няколко години по програма „Красива България”, но отвътре помещенията са готови само „до тухла”. Парите, които са необходими за довършване на ремонтните работи, закупуване на дограма и оборудване навярно са прехвърлили един милион – каза още Терзиев.

Според него трябва министерството на културата да преактува сградата, която е паметник на културата, в общинска, за да постъпят необходимите средства. За това вече прави постъпки Общински съвет – Сливен. От гимназията са готови, синхронно с ремонта, да намерят средства, чрез дарения, за адаптация на помещения в двора на училището за художествена галерия и общежитие за учениците. Така ще могат да бъдат приети за обучение ученици от Гърция и Норвегия, откъдето вече има искания в тази насока. 110 ученика се обучават в

Националната художествена гимназия в Сливен тази учебна година, преподавателите са 17.