Откриха паметна плоча на Русчо Симеонов
Откриха паметна плоча на Русчо Симеонов / Община Сливен

Паметна плоча на художника Русчо Симеонов е открита в подножието на Сините камъни. На събитието присъстваха дъщерята на художника Дора Русчева, внучката му Албена, близки негови приятели и почитатели на творчеството му.

„В памет на художника Русчо Симеонов /1900 – 1991/, посветил творчеството си на Сините камъни, които претвори в стотици картини с много любов и умение” – пише на паметния знак, изграден в подножието на Сините камъни - до чешмата на долната лифтена станция, дарение от скулптора Николай Султанов.

„Сините камъни“ е една от любимите творчески теми на талантливия ни съгражданин. Паметната плоча, която откриваме днес, е жест на признателност към един истински творец, вдъхновяван от хубостите на града ни“, каза кметът на Сливен Кольо Милев.

За художника  изкуствоведът Кирил Кръстев казва: „Можем да кажем, че неговия живописен маниер е един своеобразен декоративно – поетически импресионизъм. За да има читателя представа за него трябва да се направи един мислен паралел от стиловите похвати на Сирак Скитник, Иван Милев, на Никола Петров, Христо Йончев – Крискарец, от части на Ван Гог в една по-лека редакция”.