Откриха паметна плоча на четник на Ботев в сливенско село
Откриха паметна плоча на четник на Ботев в сливенско село / netinfo

С тържествен караул и военни почести от представителна част на Центъра за подготовка на танкови подразделения в сливенското село Глушник бе открита паметна плоча на Петър Паскалев, който загива на 18 май 1876 г. в битката, която води четата на Христо Ботев на Милин камък. Строят бе командван от подполковник Бойчев.

Гости на на честването бяха зам. председателят на общински съвет Сливен Марин Кавръков и кметицата на с. Калояново Донка Петрова.
Събитието стана възможно благодарение на съвместните усилия на читалище „Просвета" със секретар Златка Пеева, кмета на селото Дженко Стойков и нициативен комитет, които превърнаха зимните празници Кукеровден и Трифон Зарезан в атракция и за много гости на Глушник.

Плочата на ботевия четник бе осветена от отец Димитър, а отбелязването на 133 -тата годишнина от гибелта на Петър Паскалев завърши с патриотичен рецитал, фолклорна програма и народни хора.

На пълния площад присъстваха представители на родолюбиви органицзации и гости на Глушник.
Бащата на Петър - Паскал е бил съратник на Панайот Хитов и кмет на селото.
Петър Паскалев е взел дейно участие в завземането на австрийския параход „Радецки" и принуждаването му да акостира на козлодуйския бряг
Загива в битка с черкези и башибозук на хълма край село Баница, заедно със знаменосеца на четата Никола Симов - Куруто, свещеник Сава Катрафилов и още 27 революционери.