Откриха паметна плоча и паркове в Стралджа
Откриха паметна плоча и паркове в Стралджа / Община Страджа

С напълно обновените , възстановени и реконструирани паркове „Южен парк” и парк”Младост” Стралджа стана по-красив и привлекателен град.

И двата зелени оазиси имат своето място в живота на общината. В парк „Младост”  са съсредоточени паметниците на загиналите за свободата на родината стралджанци, другият „Южен парк” е интересен с това , че е създаден още през 50-те години на миналия век, залесен с множество дървесни видове запазени и до днес. За по-малко от половин година парковете бяха модернизирани, обогатени с нови детски кътове, поливна и ел.инсталация, оформени са нови цветни градини, заредени с пейки и вече са любимо място за отдих и разходка на гости и местни жители.

Откриха паметна плоча и паркове в Стралджа
netinfo
В празничния за стралджанци ден 8 ноември, Архангеловден, гости и жители присъстваха на откриването на  паметна плоча с посвещение на 100 години Балкански войни и на победоносния поход на ІІІ Българска армия под ръководството на ген.Радко Димитриев.

„Следите на историята в Стралджа  се оказват особено ярки  и ние, съвременниците, наследници на богато и славно минало, не можем да заобиколим това.Защото сме българи, хора, които добре разбират, че без минало, няма настояще, няма и бъдеще”, каза в словото си преди откриване на паметната плоча Митко Андонов, кмет на общината. „Пред този мемориал ще идваме тогава когато трябва да изразим почит и уважение към онези, които писаха българската история с кръв и сълзи. Ще коленичим и ще помълчим. Ще си спомняме за силните и славните мъже на България, оставили костите си в битките на Балканската война. Да свалим шапка пред окъсания войнишки шинел на бойците по балканските фронтове, да пазим в паметта си имената на знайните и незнайните паднали с отворени очи за своята България, за нашата България!”, призова г-н Андонов заявявайки че  „сме достойни за този подвиг и свеждайки глави заявяваме решимост да пазим и обичаме България така както я пазеха и обичаха те”.

Паметникът е по проект на арх.Евгени Чобанов в изпълнение на скулптора Минчо Огнянов.

Първите венци пред новооткрития паметник бяха поставени от кмета Митко Андонов, от председателя на ОбС Атанаска Кабакова, от ветераните, от младите хора на града. С минута мълчание пред подвига букет цветя постави Николай Пенев, областен управител и граждани.