Откриха Международната година на астрономията в Ямбол
Откриха Международната година на астрономията в Ямбол / netinfo

Символично бе открита Международната година на астрономията в Ямбол. Възможно най-широк кръг от граждани да могат да могат да участват в проявите, планирани в рамките на кампанията е една от основните ни цели, обяви директорът на Националната астрономическа обсерватория и планетариум – Ямбол Юлия Върбанова. В тази връзка обсерваторията целогодишно ще организира безплатни демонстрационни наблюдения на небесните тела. От друга страна усилията ще бъдат насочени към съхраняване и популяризиране на скалната астрономическа обсерватория на Зайчи връх – едно изключително археологическо и астрономическо богатство.

Третата ключова цел на изявите в рамките на Международната година на астрономията е да се обхванат максимален брой ямболски деца и ученици в популяризиране на астрономическото знание. Ще се организират празници „Набери ми звездички”, пътуваща школа „Древните български обсерватории”, изложба „Астрономическите уреди в миналото”, конкурси за рисунка и есе. Освен това в училищата ще бъде популяризирана презентацията „Астрономия и култура.

Сред акцентите в програмата, с която Ямбол ще отбележи Международната година на астрономията е и организираният съвместно с министерството на образованието и науката и регионалния инспекторат по образование Национален семинар „Астрономията и природните науки”, който ще се проведе в Ямбол на 19 и 20 март 2009 г.