Откриха Археологическо лято Сливен -2008
Откриха Археологическо лято Сливен -2008 / netinfo

9 могили в сливенско са набелязали за проучване тази година археолозите от Експедиция ТЕМП. 6 от тях са в землището на Старо село, а 3 – в района на село Крушаре. Археологът проф. Георги Китов, кметът Йордан Лечков и директорът на Регионалния исторически музей Георги Кюпчуков днес направиха първата копка на експедицията и поставиха начало на проучването, което се очаква с особен интерес след уникалните открития от Лято 2007.

„Проучването ще започне на могилата, която днес бе направена първата копка и ще продължи на запад и на юг. Предполагаме, че може да направим интересни находки, тъй като през 30-те години на миналия век тук е правено проучване и е излязъл материал, който доказва, че могилата е на голям тракийски аристократ. На запад от Старо село има и римско селище – вероятно е било тържище, има и могилен некропол” – каза заместник ръководителят на експедицията Николай Сираков от Историческия музей в Сливен.

По стар обичай проф. Китов принесе в дар на траките червено вино. Той каза, че няма да прогнозира, но една от целите на експедицията е да се докаже твърдението, че Долината на тракийските царе е продължавала на изток до сливенско по течението на река Тунджа.

Община Сливен отдели от бюджета си 250000 лева за провеждане на експедицията, която ще продължи три месеца.