Откраднаха 500 килограмова статуя от Жеравна
Откраднаха 500 килограмова статуя от Жеравна / netinfo

Бронзовата статуя на Димчо Кехая е била открадната в Жеравна, съобщи за Дарик Калин Григоров, който заедно със съпругата си Пенка е възстановил къщата и кафенето на именития българин. Кражбата на 500-килограмовата бронзова статуя в пълен ръст е станала на 2 срещу 3 юни, като направо е изтръгната от бетонната плоча, на която е била поставена. „Изглежда е добре подготвено, тъй като статуята тежи много, пет човека я сваляхме от колата при монтирането, а съседите не са чули нищо" - обясни Григоров.  Веднага е подаден сигнал в полицията, а Калин Григоров се надява човекът, изкупил статуята, да се спре пред красотата й и да я върне. 

Бай Димчо е сред най-големите и заможни стопани на Жеравна. Къщата му е изработена от най-видните майстори на Пловдив и Копривщица. До днес се помни и кафенето на Кехаята, което е било известно в целия котленски край. Димчо Кехая е вдъхновил и Йордан Йовков и образът му се среща в разказа „Най-вярната стража" - разказва Калин Григоров.

Къщата и кафенето са възстановени такива, каквито са били през  далечната  1850 година. Преди година на прага е поставена бронзовата  статуя на бай Димчо Кехая така, сякаш самият стопанин посреща посетителите. 

За кражбата е съобщено в бюлетина на Областна дирекция на полицията в Сливен.

Семейство Григорови очакват информация за статуята на телефони 0887 201 011, 0889 31 20 06, 0889 522 555.