Отец Йоан Петров: Такава кражба означава духовна смърт
Отец Йоан Петров: Такава кражба означава духовна смърт / личен архив

Не можем да потърсим логика в това действие. Това е духовно заболяване, независимо дали кражбата е извършена от някаква крайност във вярата, дали човек страда от някаква болест и иска да има такава частица при себе си, дали е с цел продажба, нито едно мислене в тази посока не е нормално. Така коментира кражбата на частица от светите мощи на Иоан Кръстител енорийският свещеник Йоан Петров.

Той подчерта, че мощите на светиите трябва да бъдат в църквата, защото тези хора са живели в църквата, разбирана като  духовен организъм. „Не може ние да носим в джобовете си, в къщата си такива свети вещи, защото те принадлежат на миряните, на всички и не напразно такова действие е наречено от църквата светотатство” – каза още отецът. Той предупреди, че наказанието идва от Бога и такава кражба означава духовна смърт не само за извършителя, но и за целия му род. И свърза земетресението, разтресло Сливен преди седмица с извършеното светотатство.

Днес за кражбата официално е била уведомена полицията. Дотогава се е водило вътрешно разследване кога и как е изчезнала частицата от мощите.