Отчетоха спад на престъпленията в Сливенска област
Отчетоха спад на престъпленията в Сливенска област / ОДМВР - Сливен

Добра оценка за работата на служителите на областната дирекция в Сливен даде зам.-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев по време на провелия се днес годишен анализ за изминалата 2015 година. Той отбеляза, че ОДМВР-Сливен е постигнала отлични резултати по отношение на разследването и разкриваемостта. Похвали добрите практики и пожела те да бъдат следвани и през настоящата година.

На отчета за дейността на ОДМВР-Сливен присъстваха Татяна Петкова областен управител, директорът на ТД ДАНС, административните ръководители на Окръжен съд- Сливен и Окръжна прокуратура.

Те споделиха, че комуникацията, взаимодействието и сътрудничеството между институциите в Сливен е на високо ниво, което допринася за сигурността на обществото. „Радвам се, че това е една работеща дирекция", заяви Петкова и изказа благодарност на служителите и ръководството на дирекцията за тяхното стриктното и много отговорно реализиране на дейността.

Доклад за работата през изминалата година изнесе директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Чавдар Божурски като отбеляза, че структурата на престъпността през 2015 година на територията на област Сливен не се е променила в сравнение със същия период на 2014. Разкрити са всички тежки криминални престъпления, добили широк обществен отзвук. Процентът на разкриваемост е 55.03%. Забелязва се спад с 10 % на регистрираните престъпления.

Налице е спад с 36.3% при регистрираните престъпления по икономическа линия. Разкриваемостта при тях е 49.72%. Приоритет в работата на ОДМВР-Сливен е противодействието на престъпленията, свързани с производство и разпространение на наркотични вещества. Р

егистрираните престъпления по линия „наркотици" за 2015 година са 96. Процентът на разкриваемост е 72%. Установени са 72 извършители, като по всички приключили досъдебни производства са постановени осъдителни присъди. При спецакции са иззети хероин, синтетични наркотици, таблетки-амфетамин и екстази, унищожени са над 2000 растения канабис.

Областната дирекция ще продължи да работи по така утвърдените приоритети. Ще се следват добрите практики в борбата с наркоразпространението, битовата престъпност и престъпленията против данъчната система.

Превенцията на пътно- транспортните произшествия, спазването на правилата за движение и сигурността по пътищата също са сред основните задачи на дирекцията за тази година.