Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката
Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката / Диана Кирякова

На 12 април 1961г. в 9 часа и 7 минути московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин - извършва една обиколка на Земята за 108 минути и остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

По повод Празника на космонавтиката Регионалният инспекторат по образованието – Сливен и Детски комплекс – Сливен организираха конкурс на тема: „Семейството на Слънцето”. Целта на конкурса е децата и учениците да покажат познанията си за планетите от Слънчевата система, своята сръчност и творчество в изработване на постери, макети и модели, Съобщи за Дарик Диана Кирякова, астроном в Детския комплекс.

През седмицата от 8 до 12 април Детски комплекс обяви Отворени врати за астрономия и космонавтика. Групи от ученици и деца разглеждаха изложбата и бяха запознати с най-новите изследвания в астрономията и космонавтиката, гледаха филми на космическа и астрономическа тематика.

Днес от 13.00 ч. във фоайето на Детски комплекс, където е експонирана изложбата от най-добрите разработки, ще се състои награждаване на победителите в конкурса.

Специалната награда се присъжда на учениците от VА клас при IX ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Сливен, представили се с триизмерен модел на Слънчевата система.