Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене
Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене / Sofia Photo Agency

С видеопокази в ОДЗ в Сливен на филмите „Бременност без тютюнев дим", „Пушенето забранено", „Отказване от тютюнопушенето" и „Денят на Яна"; разпространение на информационно образователни материали във връзка с вредата от тютюнопушенето и измервания с апарат на нивото на СО и карбоксихемоглобин в издишания въздух на персонала на ОДЗ и ЦДГ Регионалната здравна инспекция ще отбележи Международния ден без тютюнопушене.

За първи път през 1971 година, в град Рандолф, американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на А.Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. В САЩ този ден е познат под името "GREATSMOKEOUTDAY". Фактически се празнува точно една седмица преди Деня на благодарността, чрез който се бележи началото на сезона на празниците, предшестващи Коледа.

В тази връзка от Световната здравна организация припомнят, че употребата на тютюневи изделия е втората причина за смърт в световен мащаб след хипертонията и убива 1 от 10 възрастни по целия свят. Всяка година СЗО отбелязва последния четвъртък от месец ноември, подчертавайки рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и застъпничеството за ефективни политики за намаляване на потреблението.

В България за първи път този ден е отбелязан през 1990 г. Тази година в страната ни ще се проведе кампания под надслов „Аз не пуша, не пуши с мен и ти!".

Във връзка с разширяването на консултативните услуги за отказване от тютюнопушене в Регионална здравна инспекция Сливен функционира консултативен кабинет към Отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето" . Консултативният кабинет работи всеки вторник от 14:00 до 16:00ч.