Отбелязваме Деня на  будителите
Отбелязваме Деня на будителите / netinfo

С панихида отслужена на Новоселските гробища ще бъде започне отбелязването на Деня на народните будители в Сливен. Началото е 10.00 часа. Ще бъдат поднесени иа цветя на гробовете на сливенските будители.

 В 11.30 ч. на площад „Хаджи Димитър" - Поднасяне на гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, а в 17.00 ч. в галерия „Май" ще бъде открита документална изложба „Портрети на скулптора" на Николай Султанов.

Община Ямбол също организира тържествено честване на Деня на народните будители.  Церемонията ще започне в 10,30 ч. пред читалище „Съгласие". Приветствие по случай празника ще отправи кметът Георги Славов. Народните будители ще бъдат почетени с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Ради Колесов. В празника ще се включат представителни групи на ямболските училища и детски градини.

 Община „Тунджа" ще отбележи 1 ноември - Деня на народните будители, с поредица от събития, организирани от народните читалища и училища във всички 44 населени места. Чрез изложби, мултимедийни презентации, литературни четения и концертни прояви, срещи-разговори на ученици с дейци на просветата и културата, срещи с ветерани - учители, читалищни деятели и творци ще бъде отдадено уважение и почит към паметта на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух.