Отбелязаха 100 - годишнината от Балканската война в Нова Загора
Отбелязаха 100 - годишнината от Балканската война в Нова Загора / Общински пресцентър Нова Загора

Със стария химн „Шуми Марица" и стихотворение на Дамян Дамянов започна отбелязването на 100 годишнината от Балканската война в Нова Загора. Събитието е организирано от Ротари клуб Нова Загора с участието на клубове по история към СОУ „Христо Ботев". Представени бяха две тематични презентации, насочени към случилото се преди 100 г. в новозагорския регион.

Първата презентация „32 пехотен загорски полк и Балканската война" е дело на стипендианта на Ротари клуб Нова Загора, дванадесетокласника Николай Стоянов от клуба по история в гимназиален курс „Роден край.  Важна роля за осъществяването на националните идеали и постигането на политическите програми на Царство България през периода 1912-1913 г. има 32-ри пехотен Загорски полк, наброявал при тръгването си общо 4 385 души. Снимките и поднесените исторически факти следваха хронологично военните действия, разкривайки картината на войната.

Фокусът на втората презентация беше насочен към „Воеводата Руси Славов" - новозагорец, член на ВМОРО, участвал в Илинденско-Преображенското въстание, водил собствена чета в Тракия през 1904 г., доброволец в Македоно-Одринското опълчение, участвал в щурма над Одрин. През Междусъюзническата война четите на Руси Славов и Димитър Маджаров предотвратяват тоталното обезбългаряване на Дедеагачко, Ортакьойско и Гюмюрджинско.

Презентацията е подготвена от шестокласниците от клуб „Род и памет".

Музикалното изпълнение на пиано на Александра Маринова от Школата по изкуства „Илия Аврамов" прозвуча в края на програмата.

Вечерта, посветена на 100 годишнината от паметните събития по време на първата от поредицата Балкански войни, показа, че младите поколения в Нова Загора, действително са „заразени с история", а с подкрепата на своите приятели от Ротари клуб, те израстват, съзнавайки отговорността да запазят българското и да служат на националните идеали, за които нашите предци са отдали живота си.