От СБХ поискаха промяна на статута на галерия „Май”
От СБХ поискаха промяна на статута на галерия „Май” / netinfo
От представителството на Съюза на българските художници в Сливен поискаха промяна на статута на галерия "Май". Предложението е депозирано при заместник кмета Радост Костова още преди 2 месеца, заяви председателят на представителството на СБХ Александър Дойчинов, според когото другото Дружество на художниците в Сливен далеч не представлява гилдията в града.

Освен председателя на СБХ, още 4 художници – Тодор Терзиев, директор на Националната художествена гимназия в Сливен, директорът на галерия „Димитър Добрович” Светослав Милев, доцент Йордан Парушев и Красимир Добрев, представиха пред журналисти исканията си за галерия „Май” – тя да стане юридическо лице, регистрирано по Закона за лицата и семейството, което да бъде учредено тристранно между община Сливен и двете паралелни дружества на художници в града. Другите искания са в Управителния съвет на юридическото лице да влизат по право директорът на Общинска художествена галерия „Димитър Добрович”, директора на Художествената гимназия, председателя и зам. председателя на Представителството на СБХ и председателя на Дружеството на художниците.

Според вносителите през последните години качеството на картините, излагани в галерия „Май”, бележи трайна тенденция на занижени критерии, граничещи с кича и още, че в Дружеството на художниците членуват основно лица без специално образование или завършили средно или висше художествено образование, но непокрили изискванията за членство в СБХ.

Председателят на Дружеството на художниците Даниела Ненчева засега се въздържа от коментар.

Според Светослав Милев липсва изобщо критерий по отношение на естетиката в Сливен.

Чуйте повече в прикачения звуков файл