От EVN предупредиха за по-високи сметки за ток
От EVN предупредиха за по-високи сметки за ток / netinfo

Завишената консумация на електроенергия през последния месец ще се отрази в януарските фактури според електроразпределителното дружество EVN Bulgaria.

„Направените анализи на вече отчетените количества електроенергия показват, че за упоменатия период около 75% от клиентите ще бъдат със завишени сметки за консумирано електричество спрямо предходните месеци”, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

От компанията посочиха като причина по-голяма консумация през Коледните и Новогодишни празници, както и през студените дни. Беше извършена еднократна промяна в графика на отчитане на консумираната електроенергия за битови клиенти през декември. Поради почивните дни в края на 2008 г. консумираната електроенергия за месец декември беше отчетена най-късно до 23.12.2008 г. Потребеното количество електроенергия след тази дата спада към фактурата за следващия месец до датата на отчитането през януари, която всеки клиент може да види във фактурата си. За това част от клиентите имат по-кратък период на отчитане от 30 дни за декември, но по-дълъг период на отчитане от 30 дни за януари, обясняват разликите от EVN.

Всеки клиент плаща консумираната от него електроенергия за периода от датата на отчитането през декември до датата на отчитането през януари.

ЕVN Bulgaria преодставя възможност на своите клиенти да проверят предварително стойността на своите фактури. Това може да стане с обаждане на телефонен номер 0700 10 207 или да използват услугата за автоматична проверка на 0700 1 7777 (след свързване се натиска 1). И в двата случая е необходимо клиентите да въведат своя ИТН - номер на измервателна точка (може да бъде видян от предишна фактура). Освен това информация за размера на текущата фактура битовите и малките стопански клиенти могат да открият на интернет страницата на дружеството (www.evn.bg) след предварителна регистрация в сайта. С цел по-бързо откриване в системата при обаждане на телефон 0700 1 7777 - за информация и 0700 1 0007 - за аварии е добре клиентите да предоставят:

• ИТН или

• Клиентски номер (също от предишна фактура или клиентска карта).