Осветиха нова църква в село Градско
Осветиха нова църква в село Градско / Община Сливен

Църквата „Света Неделя“ в балканското сливенско село Градско беше осветена от владиката на Сливен Иоаникий, в съслужие с архимандрит Калист и свещениците Матодий и  Борис в деня, в който църквата почита великомъченицата св. Неделя.

„За мен е чест, че по мое време се открива храма. Владиката положи основния камък през 2006 година, но после градежът замря. С това ръководство на общината отново започнахме да работим. При нас няма дискриминация, живеем в мир и разбирателство. С постоянен адрес в селото са 750 жители, 70 души с двойно гражданство в Турция и България, в момента в селото живеят над 500 души, от тях около 130 са православни християни“  - каза Юсмен Али, кмет на селото трети мандат. Християни и мюсюлмани заедно са строили храма. Куполите на черквата са изградени от майстор-строителя Ниязи Абдилов.

Сливенска митрополия е дарила 10 000 лева за градежа, Дирекцията на вероизповеданията два пъти по 5 000 лева, с дарения са участвали депутати и граждани. Иконостасът е направен от майстор дърводелец и резбар от Чинтулово, иконите са изографисани от архитект Бойчев от Ямбол, съобщи Вълкан Янев, секретар на Сливенската митрополия.

Идеята за православен храм е дошла от младо момиче от селото – Криси, преди десетина години, след посещение на Великденски ритуал в съседното село Бяла. Тогава кметът се обръща за съдействие към областната управа и кметството в Сливен. Общината преотстъпва мястото за строежа. Проектът е дарение от архитект Жулиета Фандъкова, тогава главен архитект на Сливен.

До месец ще бъде поставена камбана на храма.

Водосвет за здравето на жителите и гостите на Градско отслужи отец Методий, три курбана за празника дариха двама жители на Градско - Иван Маринов и Христо Борисов, и депутатът от ДПС Янко Янков.

 

Храмът ще бъде отворен всеки ден, службите ще се извършват от енорийския свещеник отец Методий.