Освещават новата църква в Божевци
Освещават новата църква в Божевци / netinfo
Новият православен храм „Света Петка” ще бъде осветен на 12 октомври в сливенското балканско село Божевци. Инициатори за строеж на църква в селото, където досега не е имало православен храм, са проф. Панайот Панайотов, кръвно свързан със селото, и Христо Генчев – кмет на Божевци през 2003 г., когато възниква идеята. Близо четири години отнела подготовката – изготвянето на плановете и набирането на средства. Строителните работи започнали през лятото на 2007 година и завършват сега. Над 50000 лева са събрани до този момент, като в списъка на дарителите са имената на 39 българи, 14 икони е дарил жител на Божевци. Църквата „Света Петка” се намира в центъра на селото, теренът е дарен от Сливенска община, съседната община Елена е дарила строителни материали. Храмът засега не е изографисан и няма иконостас, тъй като за това трябват много средства.

По времето на Цар Иван-Асен ІІ мощите на Света Петка са пренесени от Константинопол в Търново и пътят им е минал през Сливенския балкан, това е дало идеята новият храм да носи името на светицата – обясни проф. Панайотов.

Освещаването на храма ще започне в 8.30 часа и ще продължи повече от 4 часа. Ще го направи Великотърновският митрополит Григорий, тъй като Божевци се намира в тамошната епархия. Ще му помагат 3 свещеника и един певец от София. Църквата ще се обгрижва от отец Тодор от еленското село Марен. На 14 октомври – Деня на Света Петка Българска, със служение и курбан новата църква ще отбележи първия си храмов празник.