Още лихвари задържани в Надежда
Още лихвари задържани в Надежда / netinfo

Семейство лихвари заедно с тъщата и още един 48-годишен мъж са били задържани при специализирана полицейска операция в сливенския ромски квартал „Надежда". Става въпрос за престъпна група лихвари, действаща в квартала, уточняват от Областната дирекция на МВР в Сливен.

В специализираната полицейска операция, провела се на 24 ноември, са се включили сливенските антимафиоти, служители от  "Икономическа полиция" и Районното управление на МВР - Сливен.

В хода на полицейското разследване е установено, че четири лица с постоянни в "Надежда"  - двама мъже на 48 и 36 години, съпругата и тъщата на по-младия от тях /на 34 и 53 години/, са отдавали различни по размер суми на своите съкварталци с наложена лихва.

При претърсването на домовете, магазини и превозни средства на задържаните лица са открити и иззети 13 тетрадки със списъци на лица, получили пари в брой срещу лихва, 12 хил. лв., около 350 гр. златни накити и 51 дебитни карти с прикрепени към тях ПИН-кодове и имената на собствениците. Един от начините за гарантиране на отпуснатия заем е отнемане на дебитната карта на длъжника, получаване на пин кода й и ползване на финансовите постъпления по сметката й - уточняват от полицията.

Станало ясно също, че някои от длъжниците не са виждали дебитните си карти, по които получават пенсия или социални помощи, с години.

На четиримата са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл.252 ал.1 от НК за извършване на незаконна банкова дейност и са задържани за срок от 24 ч. 

Образувани са две досъдебни производства, които се наблюдават от Окръжна прокуратура - Сливен, тъй като 48-годишният задържан е действал независимо от другите три лица.

Установено е, че лихварите са събирали дължимите им суми, използвайки сила и заплаха.

При подобна  операция на сливенските антимафиоти, срещу братята на 48-годишния задържан, проведена през юни 2004 г., бяха открити и иззети 16 600 лв., 2 кг.златни накити, 100 дебитни карти с посочени към тях пин кодове и спестовни книжки на длъжници

На 21 август, пак при специализирана полицейска операция, беше разбита група от четири лица, отново с участието на един от братята /Бузето/, при която бяха открити и иззети газов пистолет, списъци със суми и имена на длъжници, 10 дебитни карти, около 200 гр. златни накити и нотариално заверено пълномощно за получаване от Бузето на пенсията на негов длъжник.

.