Още 10-15 л/кв.м. дъжд в Сливенско
Още 10-15 л/кв.м. дъжд в Сливенско / Дарик Сливен, архив

Нови количества дъжд от 10-15 литра на квадратен метър са паднали в Сливенско през нощта, което е довело до покачване нивото на река Беленска и още няколко притока на Тунджа, съобщи за Дарик Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност, управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка" в общинска администрация. Екипи на Кризисния щаб при общината правят обход на селищата в района, най-много дъжд е отчетен в селата Бяла Паланка и Градско.

Обстановката в общината остава сложна. Изведени са всички селскостопански животни, които са в наводнените райони, снощи до късно са спасявани крави в село Желю войвода. „Стопаните понасят големи загуби - наводнени селскостопански постройки, съсипан фураж, прасковените градини са под вода” - каза още Кънева. Тя допълни, че на екипите на общината и полицията помагат доброволци, фирми сами предлагат техника, кметовете показват адекватна реакция и подкрепа към засегнатите от наводненията свои съселяни.

Остава затворен пътят между селата Бинкос и Струпец, който от дни е залят от придошлите води на река Тунджа, затворен е и пътят от асфалтовата база към Бинкос. Там постоянно има екипи на полицията, които следят за преминаването на автомобили и препоръчват обиколни маршрути.

Продължава контролираното изпускане на яз. „Жребчево”, няма обезпокоителна информация за другия голям язовир в района - „Асеновец”.

От ВиК - Сливен и EVN са съобщили, че няма селища без вода или без ток, техните екипи също са в готовност за реакция при усложняване на ситуацията.

Снежана Кънева отново призова да се вярва на информация, която е подадена официално. Да не се доверяват на слухове и такава, изнесена в социалните мрежи, която е невярна и паникьосва хората.