Осем разрешения за наемане на детски труд в Сливен
Осем разрешения за наемане на детски труд в Сливен / netinfo

Осем са постъпилите до този момент искания от работодатели за наемане на непълнолетни на работа, съобщи Ирена Иванова - старши юрисконсулт в Дирекция „Инспекция по труда" - Сливен. И осемте искания са одобрени, като се очаква с напредването на летния сезон исканията да станат повече. В Кодекса на труда съвсем ясно са формулирани условията, при които деца могат да бъдат наемани на работа, а работодатели, които не са пискали разрешението на инспекцията биват предавани на прокуратурата и подлежат на наказателна отговорност. „Под  мотото "Дайте шанс на момичетата: Да спрем детския труд" днес, 12 юни се отбелязва Световният ден срещу детския труд.

Днес се навършват и десет години от приемането на Конвенция № 182 на Международната организация на труда (МОТ) за премахване на най-тежките форми на детски труд" - съобщи за Дарик директорът на сливенската Инспекция по труда инж. Здравко Пехливанов. През тази година МОТ поставя акцента върху труда на момичетата, защото се допуска възможността в някои държави и региони на света икономическата криза да изведе момичетата от училище и да ги въвлече в тежки форми на детски труд, изолация и дискриминация. В Република България трудът на непълнолетните лица - момичета и момчета, се ползва със специална закрила от българското законодателство. Непълнолетните могат да бъдат наемани на работа само след издадено от Инспекцията по труда разрешение за всеки отделен случай.

Забранено е назначаването на такива лица на работа, която е извън техните физически или психически възможности; свързана е с излагане на вредно физично, биологично или химично въздействие; в условия на радиация; при изключително ниски или високи температури; свързана е с риск от трудови злополуки, за които се предполага, че не могат да бъдат осъзнати или избегнати от непълнолетното лице поради неговата физическа или психическа незрялост. Важно е да се знае, че разрешението за приемане на работа на лица до 18 - годишна възраст се издава от Дирекция  „Инспекция по труда"  по местонахождение на обекта, в което лицето ще извършва работа.