Определиха реда за предоставяне на мери и пасища в Нова Загора
Определиха реда за предоставяне на мери и пасища в Нова Загора / Darik news

Във връзка с промените в реда и условията за предоставяне за общо ползване на мерите и пасищата от общинския поземлен фонд, залегнали в Закона за собствеността и ползване на земеделските земи, на проведеното си на 20 април заседание, общинските съветници решиха да дадат съгласие за предоставяне на мери и пасища от общинския поземлен фонд за общо ползване, като определиха правилата за това.

Терените не трябва да променят предназначението си, да не се използват за неземеделски нужди, да не се разорават, да се почистват от камъни и храсти, да се възстановяват, да не се допуска замърсяване със строителни, битови и други отпадъци. Забранява се наторяването и паленето на растителност. За ползването на мерите и пасищата бе определена такса в размер на 0,80 лв./дка като събраните суми ще се ползват за поддръжката им. Контролът по спазването на тези правила се възлага на кметовете на населените места.

Беше прегласувано, върнатото от Областна управа решение поради неспазване на процедурата за членуване на Община Нова Загора в сдружението “Местна инициативна група Нова Загора – Раднево”. Като трета точка от дневния ред бе гласувано предложението от Община Ористиада, Гърция, за побратимяването й с Община Нова Загора. Общинските съветници гласуваха още предложението за безвъзмездно придобиване на собственост от Община Нова Загора на първи етаж от сградата на “Данъчната служба” за нуждите на Общинска администрация. Вторият етаж е предоставен от собственика – държавата на Районна прокуратура - Нова Загора.