Официално откриват реставрираната крепост „Туида“
Официално откриват реставрираната крепост „Туида“ / Интернет

Официалната церемония по откриването на крепостта „Туида“ ще се състои днес в 16.30 часа. В 11 часа ще се проведе заключителната пресконференция по проект“  „Пътуване през времето, във времето и с времето - интегриран проект за развитие на природни, културни и исторически атракции и туристическа инфраструктура в Сливен”.

През месец юни тази година при археологически разкопки бе открита Златна монета от времето на византийския император Юстиниан I (527-565 г.)  Откривателят на монетата е Артьом Краско, студент в Мелитополския държавен педагогически университет и участник в международната археологическа кампания, която се проведе в Сливен.

По мнение на проф. Борис Борисов, ръководител на археологическите разкопки, монетата е с висок процент на злато. Според него, тя е от средата на VI век и е сравнително рядка за България, което я прави ценна находка. Монетите от тази епоха на Византийската империя се наричат солиди, обясни проф. Борисов. Намереният солидит се съхранява в Регионалния исторически музей – Сливен.

Излезе и една основа. Тя най-вероятно е от ранносредновековно жилищно помещение с малки размери, което е типично за периода.

Извършените дейности по проекта включват цялостна консервация на крепостните стени на Туида и надграждането им до нивата, които са били разкрити при разкопките на крепостта. Закупена е експозиция на бойна техника и снаряжение, макети на воини в цял ръст, облекла, озвучителна и прожекционна техника. Със средства на проекта са обучени 4 екскурзоводи и 4 аниматори, които ще посрещат гостите на Туида.