Очакват покачване на нивата на реките
Очакват покачване на нивата на реките / netinfo

Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, главна дирекция „Национална служба „Гражданска защита” изпратиха факс до община Сливен с информация за очакваното развитие на времето за периода 19 – 25 януари.

19 – 20 януари 2008 година. На 19-ти сутринта от северозапад се очаква увеличение на облачността и от там ще започнат слаби превалявания от дъжд, който следобед ще обхване цялата страна. На 20-ти пред обяд ще има мъгла и ниска слоеста облачност, а след обяд облачността ще се увеличи, с превалявания на отделни места.

Опасни явления: Образуване на поледици – 19-ти януари 2008 година

21 – 22 януари 2008 година. Значително повишаване на температурите, което ще доведе до активно топене на снега и повишаване нивата на реките, предимно в Южна България и особено в Източните Родопи.

Опасни явления: Значително покачване на нивата на реките, което може да доведе до излизане от коритата им с възможни неблагоприятни последици.

23 – 25 януари 2008 година. Нахлуване със силни ветрове на студени въздушни маси от север, придружени със значителни количества валежи /10-20 литра на квадратен метър/ в Североизточна България и образуване на нова снежна покривка. /5-10 см./ в Източните Родопи и Странджа.

Опасни явления: Образуване на поледици, нова снежна покривка и много силен пулсиращ вятър от север в Източна България.

Предупреждението е, за да се предприемат действия по компетентност.

При възникване на бедствена ситуация, своевременно да се уведомява оперативния дежурен в Ситуационния център на ГД „Национална служба „ГЗ” към Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.