Обучение за валидиране на знания и умения
Обучение за валидиране на знания и умения / Sofia Photo Agency, архив

Петдневно обучение на експерт-консултанти по валидиране на знания, умения и компетентности в област Сливен стартира от днес, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование.

В целевата група са включени представители на различните звена в националната система за валидиране – учители от професионалните училища, социалните партньори – регионалните асоциации на работодателите и синдикатите, структурите на Агенцията по заетостта и структурите на Министерството на правосъдието за работа с лица в период на пробация или лишени от свобода. По този начин се цели обхващане на всички потенциални заинтересовани групи на пазара на труда от признаване и сертифициране на неформални компетенции.

В рамките на проекта ще бъде открит национален телефон  070013773, на който гражданите ще получават актуална информация за проекта и възможностите за включване и насочване към начално консултирани.

Включени са осемте професионални гимназии, намиращи се на територията на областта, в които гражданите ще имат възможност безплатно да валидират придобити знания, умения и компетентности по 72 професии от 20 различни професионални направления.