Обучение на СИК в Ямбол
Обучение на СИК в Ямбол / Sofia Photo Agency, архив

На 19 май започват обучението на членовете на секционните избирателни комисии от област Ямбол. На 19 е обучението за членовете на СИК на територията на общините Тунджа и Болярово. На 20 май е обучението за комисиите в община Стралджа и от 1 до 50 секция на община Ямбол, а на 21 – за община Елхово и секции от 51 до 102 на община Ямбол.

Членовете на СИК ще бъдат обучавани за организацията на работата на СИК, тематичните модули са общо 9 и са свързани с организацията на работата на СИК, работа на комисията с избирателни списъци и изборни книжа, получаване на изборни книжа, начин на работа по време на изборния ден, гласуване на избиратели в СИК, преброяване на гласовете, вписване на данни в изборните протоколи, опаковане на изборните книжа и материали и предаването на секционния протокол на РИК, транспортиране и предаване на изборните книжа на РИК, действия на СИК в Изчислителния пункт на РИК.

 

Обучението се организира от РИК - Ямбол, като ръководствата на политическите партии и коалиции трябва да осигурят присъствието на своите представители. В обучението участват всички членове на секционни комисии, независимо дали изпълват ръководни функции или не.