Обучение на доброволци на БЧК на Карандила
Обучение на доброволци на БЧК на Карандила / netinfo

През почивните дни в местността „Карандила” край Сливен се проведе обучение за доброволци на БМЧК. На него присъстваха 20 представители на клубове от градовете Сливен, Нова Загора и Твърдица, съобщиха от Червения кръст.

Обучението започна с опреснителна сесия за основни знания за червенокръсткото движение, БЧК и БМЧК и продължи със „ Знания и умения за работа в детски социални заведения”.Лектори бяха Мариана Куновска – специалист „младежки дейности” в секретариата на ОС на БЧК и Надежда Пеева. – социален педагог в Дневен център за работа с деца с увреждания в град Сливен.Гости на обучението бяха Маргарита Русева – директор на секретариата , Станимира Арнаудова - член на общинското ръководство на сливенската общинска организация и Стела Башева – педагогически съветник в СОУ „Христо Ботев”- град Нова Загора.

В рамките на два дни доброволците се запознаха с видовете социални заведения в България и в рамките на областта, с уврежданията на децата в тях, с подходите и методите на работа в тези заведения.Екипите за работа в такива заведения, сформирани в началото на тази година споделиха своите първи впечатления от контактите си с децата и персонала на домовете.В работата по групи чрез казуси и ролеви игри, доброволците предлагаха решения за различни ситуации.В заключителното занятие по арт терапия, те много се забавляваха, приготвяйки кукли и приказни герои, след което ги включиха в импровизирана приказка.

Обучението завърши с поход до град Сливен.То е второто за тази година от серията „специализирани обучения”, които организацията периодично провежда за обучение на новите си екипи за работа.