Обучават учители и ученици за оказване на първа медицинска помощ
Обучават учители и ученици за оказване на първа медицинска помощ / netinfo

На обучение за оказване на първа долекарска помощ ще бъдат обучени учители и ученици от сливенските училища. Това съобщи за Дарик д-р Ивелина Георгиева, директор на Районния център по здравеопазване в Сливен.

Новият курс ще се провежда по съвместно решение на всички компетентни институции – БЧК, РИО на МОН, РЦЗ и зам. Ресорният кмет на Сливен. БЧК ще окаже съдействие на лекарите, които работят с тези организации, както и доброволци от здравните заведения в областта, които безвъзмездно ще провеждат курсовете.

В началото на  седмица Регионалният инспекторат по образование ще предложи график, по който отначало в шест училища ще се провежда обучение по долекарска помощ. Първоначално курс ще преминат учителите и персоналът на училищата, а после и учениците от горен курс, като във всеки клас ще бъдат сформирани екипи от 4-5 души.

След това, след консултация със специалисти, включително и психолози, ще бъде решено каква част от тези медицински знания и под каква форма могат да бъдат поднесени на децата от първи до четвърти клас. Д-р Георгиева подчерта, че амбицията е програмата да стане дългосрочна. Ще се търси съдействието на Общинските съвети за отпускане на средства за финансиране на обучението в по-големи мащаби.

Според д-р Георгиева идеята намира пълна подкрепа във всички институции в Сливен. Тя се надява към инициативата да се присъединят и други общини от областта.

От следващия месец експерти от РЦЗ ще проверят всички лекарски кабинети в училищата, уточни още директорът на здравния център.

Решението за обучението е взето след трагичния инцидент, при който в училище, момиче изпадна в кома, защото не е имало кой да извърши животоспасяващи техники.