Обсъдиха публично теглене на нов заем
Обсъдиха публично теглене на нов заем / Дарик Сливен Архив

Кога ще бъде изградена пречиствателната станция и канализационна мрежа в квартал „Речица", това бяха сред въпросите зададени днес от граждани на Община Сливен по време на публичното обсъждане за теглене на нов кредит от общината.

Председателят на сдружението на кметовете в община Сливен и кмет на Кермен Николай Колев обяви, че подкрепят искането за кредит, но поиска да се отделят още средстав за малките населени места.

 Общинските съветници от БСП заявиха, че няма да подкрепят искането, защото общината имала и без това задължения. Исканата сума е в размер на 12 милиона лева. 7 милиона лева от тях ще бъдат използвани за реализация и завършване на "Интегрирания проект за водния цикъл на Сливен - фаза ІІ" . 2 милиона лева общината ще плати на фирми за вече свършена работа.

Средства ще бъдат заделени и за втория проект за водопроводна мрежа в кв. «Ново село», за местностите „Хисарлъка", "Среди дол", "Градището" в селищно образувание „Изгрев". В проекта на новия заем са предвидени и пари за няколко по-малки проекта.

Срокът за погасяване на кредита е 10 години, а начинът на обезпечаване - чрез Запис на заповед. Дали общината ще изтегли нов заем в размер на 6 136 000 евро ще стане ясно след гласуване на Общински съвет - Сливен.