Обсъдиха промени в Закона за регионалното развитие
Обсъдиха промени в Закона за регионалното развитие / МРРБ

Необходимо е възстановяване на институционалния диалог на областно ниво и на местните власти с обществото. Това мнение изказа заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов при обсъждането на предложения за промени в Закона за регионалното развитие в Сливен. Нека гражданите са тези, които поставят задачите и определят важните области за своя район. На тази основа предложенията да бъдат приоритизирани и да носят своето въздействие за решаване на важни проблеми на областно ниво: заетост, социални услуги, развитие на специфични за района сфери на икономиката“ – допълни зам.министърът.

Ключови промени в закона ще гарантират участието на регионалните съвети за развитие при вземането на решения за инвестиции в проекти с регионално значение и подобряване на сътрудничеството с централната изпълнителна власт. Областните управители и областните съвети за развитие ще получат по-съществена роля за координация на секторните политики и програми, наблюдение и контрол на действията на областно и местно ниво за изпълнение на стратегиите, плановете и програмите за развитие.

На съвместното заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район в Сливен членовете на РСР бяха запознати с предпоставките и необходимостта от усъвършенстване и ефективно прилагане на законодателството в областта на регионалното развитие. Промените целят възстановяване на устойчивия ръст на икономиката на национално, регионално и местно ниво и постигане на бюджетна консолидация, структурни реформи и инвестиции, които да подпомогнат интелигентен, екологично устойчив и приобщаващ растеж в регионите и общините.

 

На заседанието беше представена актуална информация за хода на операциите по Оперативните програми  за периода 2007-2013 г. в Югоизточния район към края на 2014 г., както и информация за одобрените оперативни програми за новия програмен период  2014-2020 г. Обсъден и съгласуван беше Актуализирания документ за изпълнение на Областната стратегия за развитие  на област Сливен за периода 2015-2020 г.