Обсъдиха проблемите на дома в Медвен
Обсъдиха проблемите на дома в Медвен / netinfo

Да се създаде работна група от психиатри, психолози и представители на институции от Сливен, които да работят по проблемите на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в село Медвен.

Това предложи областният управител на Сливен Христина Чолакова при среща с Антоанета Ненкова- наблюдател в Българския Хелзински комитет. Задачата на работната група ще е да излезе с конкретно предложение за възможностите за модернизиране на формата и услугите, предоставени в Дома в с. Медвен. Ненкова посети Сливен, за да прецени актуалната ситуация и да даде препоръки за бъдещата работа с децата от дома в Медвен.

Според нея трябва да се търсят възможности за социализирането на децата и младежите от дома и да се хуманизира грижата и отношението към тях. Български Хелзински комитет /БХК/ вече 10 години извършва систематичен мониторинг на социални заведения в страната. Според организацията би могло да се намери симбиоза между домовете от целогодишен тип, какъвто е домът в с. Медвен, и социалните заведения от типа „дневни центрове” и Комплекса за социални услуги в Сливен.