Обсъдиха ползването на мерите и пасищата
Обсъдиха ползването на мерите и пасищата / netinfo

Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, според които пасищата и мерите се обявяват за публична, а не частна общинска или частна държавна собственост, разискваха днес кметове, зам. кметове на общини, председатели на общински съвети, ръководители на Областна дирекция и общинските служби „Земеделие и гори”. Промяната във вида на собствеността предоставя на общинските съвети възможността да определят такса за ползване на пасищата и мерите.

Законът дава възможност на министъра на земеделието и горите да определя ежегодно мери и пасища от държавния поземлен фонд, които да се предоставят за общо ползване на земеделските стопани. Разпоредбите са част от мерките, предприети за включването на мерите и пасищата в схемата за единно плащане на площ.

На територията на област Сливен има около 34 хил. ха пасища и мери, които фигурират в Системата за идентификация на земеделските парцели като „постоянно затревени площи”, т.е. площи, избираеми за подпомагане по схемата за единно плащане на площ. Резултатите от преброяването на земеделските стопанства през 2003 г. показаха, че броят на земеделските стопанства в областта, отглеждащи животни, които ползват мери и пасища, са 29579. Едва 4187 от тях са заявили, че ползват площи, определени като постоянно затревени.