Общински съветници внасят жалба срещу кмета Йордан Лечков
Общински съветници внасят жалба срещу кмета Йордан Лечков / netinfo

Жалба до главния прокурор, ДАНС и Окръжна прокуратура, с копие до Агенцията за обществени поръчки срещу кмета на Сливен Йордан Лечков ще внесат група общински съветници. Повод е откриването на нова процедура за възлагане на обществена поръчка за закриване на нерегламентирани сметища на територията на Община Сливен, което включва почистване на замърсяванията /и в дълбочина/ и дейности по възстановяване на ландшафта. 

„Заобикаляйки закона за обществените поръчки, Йордан Лечков е избрал изпълнител на обществената поръчка в процедура на „договаряне без обявление". Мотивът кмета да вземе такова решение е, че вече има избрана фирма по изгребване, събиране, товарене и извозване на отпадъците до депо за неопасни отпадъци в село Сотиря и икономически неизгодно ще е да се възлага тази услуга на друг изпълнител, който не разполага и с необходимата техника за нейното изпълнение" - пише в жалбата.

Според общинските съветници, при избора на процедура за възлагане на поръчката неправилно е интерпретирано понятието „непредвидени обстоятелства" и неправилно е отправена покана за договаряне по отношение на обособените позиции, за които не е сключен предходен договор.

„Налице е опит за злоупотреби с власт с цел облагодетелстване на приятелска фирма" - пише още в жалбата и се иска извършване на проверка по сигнала и при наличие на данни за извършено престъпление да се предприеме  наказателно преследване срещу Йордан Лечков и срещу всички, които са включени в комисията по избора на Изпълнител за тази поръчка.