Общинската охрана в Стралджа
Общинската охрана в Стралджа / Общински пресцентър Стралджа

Звено на общинска охрана заработи в община Стралджа. Засега екипът е от трима души, като планът на управата на общината е бройките на охранителите да достигне шест човека.

Основната задача на звеното е предотвратяване на битовите кражби и намаляване на полската престъпност. Други основни задачи са следене за изпълнение на Наредбата за опазване на обществения ред и Наредбата за пътните превозни средства теглени от животинска тяга. Според отговорника на общинската охрана Младен Манолов основните проблеми в Стралджа и околните села идват от страна на малка част от живущите в ромската махала, които вече са предупредени за въведената охрана и за действията, които предстоят при констатиране на нарушенията на наредбите и законите.

Звеното вече може да се похвали и с първите си добри резултати. Няколко каруци натоварени със земеделска продукция са заловени от служителите на общината, а според данни на РУП - Стралджа оплакванията от обичайните проблеми след брането на липов цвят в града тази година са в пъти под тези регистрирани през изминали години. Създаването на звено на общинска охрана се приема повече от радушно от местното управление на полицията, като началника на управлението Йордан Йорданов изказа задоволство, че ще има помощ в опитите му градът и селата в общината да бъдат по-спокойно място за живеене.

Според кмета на Общината - Атанас Киров това звено е жизнено необходимо за Стралджа, защото именно кражбите са един от основните проблеми за жителите на града. Киров допълни, че е ясно, че престъпността няма да изчезне на 100 % , но е сигурен, че назначените мъже в общинската охрана ще бъдат стожерите на промяната в спазването на законите и общинските наредби.