/ БГНЕС
Община Твърдица ще подпомогне крайнонуждаещи се хора, пострадали от градушка, в селата Оризари и Сборище, каза за БТА кметът на община Твърдица Атанас Атанасов.

На 29 май градушка с големината на топка за тенис причини значителни щети в двете села.

Не е уточнен размерът на помощта, но тя няма да бъде повече от общо 2000-3000 лева, разпределени само за хора, които са социалнослаби, самотни, възрастни и нямат възможност да поправят сами щетите от бедствието, каза Атанасов.

Той припомни, че градушката изпочупи керемиди на къщите, като в Оризаре няма нито една къща без поражения. Средно по 80-100 са счупените керемиди на всеки покрив, посочи той. Раздават се керемиди, предоставени от община Сливен, от стари имоти. Проблеми има обаче с намирането на строителни работници, които да подменят керемидите.

Много са автомобилите със счупени стъкла и огънати ламарини, като за село Оризари са близо 60. Кметът даде пример с едно семейство, на което са причинени щети едновременно на четири коли. Почти никой от собствениците не е застрахован. Пострадали са и обществени сгради - училище, детска градина, където щетите се остраняват.

Няма пострадали хора при бедствието, но един човек е със сериозни наранявания и счупвания, след като е паднал от покрива, докато го е ремонтирал.

Поражения за десетки хиляди лева е нанесла градушката върху стопански сгради на земеделски производител от Оризари.
БТА