Община Сливен ще тегли облигационен заем в размер на 25 млн.лв
Община Сливен ще тегли облигационен заем в размер на 25 млн.лв / Община Сливен

Облигационен заем в размер на 25 млн лв обмисля да тегли община Сливен. „С поемането на облигационния заем, какъвто общината има намерение да изтегли, годишните плащания към обслужванията на банковите кредити ще намалеят", заяви кметът на Сливен Стефан Радев.

С емисиите ще бъдат погасени задължения по банковия кредит в размер на 12 млн, 5 лн. лв по фонд Флаг и 1,2 млн за довършване на зала „Сливен".

Предвижда се да бъдат емитирани 15 годишни облигации, с лихва под 3%, обясни кмета. По думите на Радев така ще бъдат намалени годишните плащания на банковите кредити от над 5 млн лв. годишно на малко над 2 млн лв, като и лихвата ще падне наполовина. Освен, че ще бъдат намалени лихвените разходи, дължимата сума по капиталовата програма от 12 млн лв ще бъдат изплатени на кредиторите. Основно това са сливенски фирми, уточни Радев.

Предстои едномесечно публично обсъждане на предложението и гласуване в Общински съвет Сливен. „Надявам се механизма да има широка подкрепа, защото е в интерес на гражданите и общинската икономика", коментира още Стефан Радев.