Община Сливен ще тегли 8 млн.лв безлихвен заем
Община Сливен ще тегли 8 млн.лв безлихвен заем / Дарик Сливен, архив

С 36 гласа „за", нито един „против" и „въздържал се" Общински съвет Сливен реши общината да поиска 8 млн.лв безлихвен заем от държавната субсидия. Срокът за погасяване е 1 година, а средствата са за разплащане на текущи задължения.

Общият размер на натрупаните към момента от Община Сливен текущи задължения е около 13 милиона лева. По думите на зам.кмета Румен Иванов със заема ще бъдат погасени задължения към фирми за текущи ремонти, издръжка на второстепенни разпоредители, детски градини, ясли и Социален патронаж, сметосъбиране и сметоизвозване.

„План -сметката по сметосъбирането е около 7 млн. лв, събираемостта от такса битови отпадъци е доста по -малка и задълженията се трупат. Почистването на града и населените места за месец е около 500 хиляди лева", поясни още зам. кмета.

На сесията днес общинските съветници обсъждаха и варианта заемът да стане държавна субсидия. Кметът Радев настоя първо да бъде отпуснат заема от министерството на икономиката, окончателно да влязат в сила промените в Закона за публичните финанси и едва тогава да се обмисля вариант за държавна субсидия, а за това решава правителството, добави Радев.