Община Сливен ще сезира прокуратурата за установени нередности по разходването на публичните финанси
Община Сливен ще сезира прокуратурата за установени нередности по разходването на публичните финанси / Община Сливен, Архив

Община Сливен ще  сезира прокуратурата за всички установени нередности по разходването на публичните финанси, стна ясно днес по време на заседание на Общински съвет.

"Ще сезираме прокуратурата за всички установени нередности по отношение на въпроса за задълженията на общината". Това заяви от трибуната на Общинския съвет заместник-кметът по финансите Румен Иванов в отговор на въпрос на общинския съветник Йордан Лечков ще има ли сигнали към прокуратурата за неспазването на финансовата дисциплина от страна на предишното управление.

"По отношение на административно-наказателните процедури - органите, които правят това, са прокуратурата и съда. Нашата функция е да ги информираме. В момента текат проверки и оказваме цялото съдействие, което сме длъжни да окажем", заяви от своя страна кметът Стефан Радев.

Румен Иванов отговори и на питане за размера на просрочените задължения към момента, които са в размер на около 43 милиона лева. Сумата включва капиталови разходи и проформи в размер на 9 милиона и 200 хиляди лева. Задълженията към второстепенни разпоредители, общински предприятия и управление са на обща стойност 21 милиона и 530 хиляди. Изхарчени са пари от сметката за чужди средства в размер на 1 милион и 200 хиляди лева, като в края на 2015 г. сегашното общинско ръководство възстанови половината и остават още 600 хиляди.

"Изхарчени са и 3 милиона и 100 хиляди лева от държавните дейности, които също трябва да бъдат възстановени. Дължим към РИОСВ-Стара Загора отчисления за сметището около 1 милион лева и имаме кредити към банкови институции и ФЛАГ около 16 милиона лева", каза Иванов.

По думите му, от последните няколко месеца на 2015 г. няма фактурирани средства за извършени дейности от фирмата по чистота. С тези пари общите просрочени задължения най-вероятно ще надхвърлят 44 милиона лева. Отделно общината има сключени договори за поети ангажименти на стойност 140 милиона лева.