Община Сливен се включва в Националната програма за енергийна ефективност
Община Сливен се включва в Националната програма за енергийна ефективност / netinfo

Съвсем скоро ще започне кандидатстването по новата национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни, съобщи кметът на община Сливен Кольо Милев.

Финансова помощ за изпълнение на мерки за енергийна ефективност ще получат сдружения на собственици, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост. Регистрацията се прави в общината и е напълно безплатна. Най-съществената промяна в сравнение с предишната програма «Енергийно обновяване на българските домове» е, че финансирането ще бъде 100 % безвъзмездно от държавата.

В сайта на общината има подробна информация за Закона за управление на етажната собственост, публикувани са заявления и документи, които собствениците могат да ползват. До края на месеца щe са готови методическите указания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството към общините и Сдруженията на собствениците заедно с необходимите образци за кандидатстване по програмата.

„Ще се финансират дейности по конструктивно укрепване на сградата, обновяване на покрив, фасада, външни стени, мерки за енергийна ефективност. Общината отговаря за избора на изпълнител на санирането по реда на Закона за обществените поръчки. Също така ще изисква и технически паспорти на сградите”, разясни кметът.

 

На този етап в общината има регистрирани 5 сдружения, като 3 са по този проект за саниране на сгради, допълни заместник-кметът Иван Манчев. За да се участва жилищната сграда за финансиране трябва да има най-малко 36 апартамента. Общината ще информира  периодично за програмата и ще съдейства на собствениците, за да се възползват от възможността на програмата.