Община Сливен разплати част от дълговете си с пари от ДДС
Община Сливен разплати част от дълговете си с пари от ДДС / Дарик Сливен, Архив

2,6 млн. лв. възстановено ДДС от Националната агенция за приходите е получила община Сливен в края на миналата година. С тези пари и със собствени приходи на общината са разплатени стари задължения по приоритети, съобщи с кметът Стефан Радев.

„Тази сума е малка на фона на задълженията, които имаме, но все пак тя вече е разплатена. Най-голямото перо, по което отидоха част от парите, е за погасяването на всички просрочени задължения. Може да се каже, че към 31 декември 2015 г. нямаме просрочени задължения по общинския дълг, в нашия случай това са банковите кредити", уточни още той.

Изплатените банкови задължения са в размер на 1 млн. и 100 хил.лв., които не са били  плащани от порядъка на 3-4 месеца. Кметът поясни, че са възстановени и 610 000 лв. по сметката за чужди средства - за депозити и гаранции на фирми, участвали в търгове.
Платени са и други задължения, сред които около 200 хил. лв. стари осигуровки, над 100 хил. лв. за храната на детските градини, където остават неизплатени около 900 хил. лв., в това число и за социалния патронаж.

С Решение на Министерски съвет, на основание сключен договор, вече са предоставени безвъзмездно средствата на обща стойност общо 801 569 лв., които съгласно закона ще бъдат управлявани от Общинска администрация.

С парите е предвидено да се извърши рехабилитация на пътната настилка и възстановяване тротоари на улица „Светлина", Промишлена зона Изток и рехабилитация на асфалтобетоновата настилка на съществуващия булевард „Стефан Караджа" в това число повърхностно отводняване, хоризонтална и вертикална маркировка, поставяне пътни знаци и други.

Предстои провеждане процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, поясни още кметът.