Община Сливен иска Арбитраж за водния цикъл
Община Сливен иска Арбитраж за водния цикъл / Дарик Сливен, Архив

Община Сливен поиска Арбитраж по постановеното решение на Арбитражния съд към Българската промишлена палата, в което общината трябва да плати на „Булгейт“ ЕООД 5,5 милиона лева. Това съобщи днес юристът на община Сливен Минко Стефанов.

Той обясни, че в това решение има текст, в който не се коментират некачественото изпъленние и пропуснатите ползи. Решението, което е постановило Арбитражния съд е единствено и само за неправомерното прекратяване на договора.

Общината е уведомила „Булгейт“ ЕООД и дружеството с международно участие, че в 30 дневен срок трябва да посочат свой арбитър, за да започне производството по делото.

Сумата, за която е заведен иска е в размер на 2 248 307 евро и 297354 евро обезщетение за  претърпени вреди. Първата сума е за разходи отстраняване на недостатъците по изпълнението на проект за строителство и реконструкция на канализационна мрежа и реконструкция на водопроводната мрежа на Сливен.

От общината ще поискат отново от съда да бъдат изъвршени ескпертизи, които да констатират техническото състояние на обекта и изпълнението на проекта, информира още Стефанов и добави,че обезпечителната сума е депозирана в сметка на частен съдебен изпълнител, за което издадено е удостоверение, че сумата е налична.