Община Сливен готова за зимното почистване
Община Сливен готова за зимното почистване / Sofia Photo Agency, архив

Дружеството, което ще осигурява зимното поддържане и снегопочистване на уличната пътна мрежа в Сливен за зимния период има готовност за изпълнение на тези дейности. Това е установила комисия, назначена със заповед на кмета Стефан Радев, при извършена проверката, съобщи инж. Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП" в община Сливен.

Заповедта е издадена във връзка със създаване своевременно организация за повишаване готовността на общината през зимния сезон и предприемане на необходимите превантивни мерки по ограничаване и намаляване последствията за населението, в това число осигуряване нормалното функциониране на инфраструктурата на територията на града.

Комисията е извършила проверка на наличната специализирана и снегопочистваща техника, намираща се в базата на дружеството. Проверената техника, в чийто списък са включени 6 броя комбинирани автомобили за снегопочистване и разпръскване на солови смеси по булеварди и улици ще изпълнява дейностите съгласно технологичните изисквания за зимното поддържане и почистване на уличната мрежа, на основание техническите правила и изисквания за поддържане на пътищата, одобрени от Агенция Пътна инфраструктура.

Почистването ще се извършва по предварително определени и одобрени на принципа на приоритетност маршрути в града.

Според констатациите на членовете на комисията специалното оборудване от сигнални лампи (маяци), бандажни ленти, странични ограничители, зимно облекло за водачите, включително и жилетки, е налице за цялата техника и персонала. Наличностите на натриево-магнезиеви соли са в количества 240 тона и се намират в склада на базата на дружеството .Обслужващата фирма разполага с резерв от достатъчни количества, които при необходимост може да бъдат доставени в рамките на 24 часа.

При възникване на сложна обстановка за обмен на информация с Общинска администрация и Щаба за защита при бедствия, дружеството има организирано постоянно денонощно дежурство чрез Централен диспечерски пункт и мобилна връзка с водачите на включената техника.