ОбС Стралджа с декларация  срещу база „Стралджа Мараш”
ОбС Стралджа с декларация срещу база „Стралджа Мараш” / Дарик Сливен, архив

Справка  за състоянието на средата за сигурност на територията, обслужвана от РУ ”Полиция” Стралджа в периода януари-ноември 2014 г. бе коментирана на последното за годината заседание на Общинския съвет.  Съветниците  пожелаха да научат повече за изпълнение Наредба № 17 на общината, която се отнася до правилата за движение и регистрация на ППС с животинска тяга, коментиран беше броят на актовете и наказателните постановления за нарушителите. Според Митко Андонов, кмет на общината,  за осигуряване на по-добър ред и сигурност  в общината, значение имат назначенията по програма „Сигурност”, поставеното видеонаблюдение в Стралджа, което е  с тенденции за разширяване в Лозенец и Зимница, изпълнението на проекта за фотоволтаично улично осветление в общинския център и селата Лозенец, Воденичане и Зимница, както и добрата съвместна работа с РУГ Сливен и Регионалното управление на полицията. Кметът на общината прикани за още по-голяма активност кметовете и кметските наместници за противодействие срещу престъпността.

С 12 гласа „за” общинските съветници приеха предложението на Митко Андонов за актуализация на план-сметката  за дейност „Чистота” за 2014 г. в размер на 570 000 лв. и утвърдиха план-сметката за 2015 г. в размер на 1 085 000 лв. Без особени разисквания бе взето решението и за актуализация на бюджета за 2014 г., съобщават от общинския пресцентър.

Опазване и съхранение на природните ресурси за достигане качество на околната среда, недопускащо рискове за човешкото здраве е главната стратегическа цел на приетата Общинска програма за опазване на околната среда 2014-2020 г. Нейните специфични цели включват поддържане на екологичното равновесие на територията на общината , повишаване качеството на околната среда чрез инфраструктурно и организационно осигуряване, подобряване административния капацитет за управление на околната среда и повишаване на екокултура, информираност и активно участие на гражданите в решаване на екологичните проблеми.

Общинските съветници възложиха на кмета да предприеме необходимите действия, свързани с подготовката и кандидатстването на общината с проект по „Красива България”, целяща преустройство на сграда в защитено жилище за възрастни с умствени увреждания с.Зимница и оползотворяване на местния потенциал от хидротермална енергия в отоплителни инсталации на училища, ОДЗ и ЦДГ в гр.Стралджа.

В края на заседанието, в присъствието на представители на Инициативен комитет – Лозенец, с пълно мнозинство Общински съвет - Стралджа прие Декларация  за недопускане функционирането на производствено-складова база „Стралджа Мараш”В точка „Питания” Митко Андонов информира за предприетите действия за преодоляване на последиците от наводнението при последните дъждове.