ОбС Стралджа прие промени в Наредбата за регистрация на каруците
ОбС Стралджа прие промени в Наредбата за регистрация на каруците / община Стралджа

Общински съвет Стралджа утвърди промените в действащата в момента Наредба № 17 за регистрация, отчет, правила на движение и изисквания, на които да отговарят превозни средства/с животинска тяга в общината.

По наблюдение на общинското ръководство на този етап има проблеми при съхранението на задържаните каруци. След задържането на нерегистрираните, обикновено собствениците плащат пренебрежимо малка част от глобите, които са в размер на 100 лв. Паралелно с това задържаните каруци се трупат на определеното със заповед на кмета място в двора на местната кооперация и предизвикват нездрав интерес от страна на живеещите в северния край на града роми, собственици на проблемните каруци. Не са редки случаите, при които същите предприемат насилствени действия спрямо пазачите, разрушават оградителни съоръжения с цел противозаконно връщане на задържаните ППС без заплащане на наложените санкции.

Реакцията на общинското ръководство е в унисон с очакванията на жителите на общината за ограничаване на битовата престъпност и създаване на процедурни действия по разпореждането със задържаните ППС.

Кметът на общината Атанас Киров предложи промени в Наредба 17 за създаване на нова алинея съгласно, която след влизане в сила, собственикът на задържаната каруца се задължава да предприеме законосъобразни действия по освобождаването му в срок от 30 дни, считано от датата на влизане на наказателното постановление в сила.

Създава се и нова алинея 4 според, която след изтичане на срока, ако не са предприети законосъобразни действия от страна на собственика, със своя заповед кмета, общината ще разпорежда за предаване на лицензиран пункт за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали на ППС с животинска тяга.

Предприетите мерки з са по инициатива на общинското ръководство и в изпълнение Програмата за управление за ограничаване до минимум на посегателствата на лично, обществено и земеделско имущество. Допълненията ще дадат възможност за предизвикване собствениците на ППС с животинска тяга не само да изпълняват общинските разпореждания за състояние и обезопасяване на каруците, а при констатирано нарушение и задържане на ППС да предприемат своевременни законосъобразни действия, вкл. заплащане на глоба.

Община Стралджа подготвя лиценз за общинска охрана и очакванията са тя да заработи веднага след приемане от ОбС на Наредба за общинската охрана.