Обявяват три дървета в Глушник за защитени
Обявяват три дървета в Глушник за защитени / Община Сливен

Три вековни дървета на 150 години в Сливенско - черница и два ореха  са обявени за защитени със заповед на министъра на околната реда и водите Нона Караджова от август. Този месец те бяха вписани в регистрите съгласно Закона за биологичното разнообразие, съобщиха от общината.

 И трите дървета растат в сливенското село Глушник.

Черницата е висока 15 метра, близо 4 метра е обиколката й. Единият от орехите е 17-метров, другият - с метър по-висок. Дебели са по 2.4 и 2.7 метра, разказа Стефан Стефанов, в чийто двор растат защитените дървета. „Под сянката на тези дървета са расли 7 поколения от моя род и винаги сме ги пазели", сподели Стефанов.

В община Сливен са регистрирани и защитени 43 вековни дървета от видовете бук, бряст, дъб, черница и орех. Сред тях са дъбовете в село Самуилово, където гнездят колонии от щъркели.

В природния парк „Сините камъни" растат 10 бука, 49 дъба могат да се видят по пътя  Сливен - Ямбол - 49 дъба.Едно от трите най-стари дървета в страната и един от символите на Сливен - Старият бряст е в центъра на града е на близо 1000 години.

Забранено е изкореняването, отсичането, кастренето, нараняване на стеблото и всякакви други действия, които биха довели до унищожаването,  увреждането и влошаването на физиологическото състояние на защитените дървета. Нарушителите носят административно наказателна отговорност съгласно действащото законодателство на Република България.