Обновяват три храма в Стралджанско
Обновяват три храма в Стралджанско / Общински пресцентър Стралджа

Камбанен звън скоро ще призове миряните в основно ремонтираните църкви в три  стралджански села – Лозенец, Воденичане и Правдино. Кметът на общината Митко Андонов, заедно с инж. Радостина Василева направиха обход на строителните обекти, за да се уверят, че планираните задачи са изпълнени и скоро църквите ще отворят врати. Обновлението на трите храма стана възможно след одобрени проекти на църковните настоятелства за безвъзмездно финансиране по Програмата за селските райони на обща стойност 726 884 лв. Строени преди десетилетия, след много години без какъвто и да било ремонт, сега църквите са с нова дограма, нови покриви, обновени фасади, нови теракотни  плочки на пода. В трите църкви има подновяване на електрическата инсталация в допълнение с мълниезащита.

По настояване на кмета Митко Андонов, със средства от общинския бюджет, работници от програмите за временната заетост ремонтират оградата на храма във Воденичане, а в Лозенец е създадена организация от кметството за озеленяване и благоустройство на района около църквата.

Кметът Андонов на срещна и с представители на строителната фирма и на Сливенската епархия за доуточняване на финалните дейности по проектите и подготовка за въвеждане в експлоатация на храмовете.

Междувременно църковните настоятелства в Стралджа и още 10 села в общината - Тамарино, Войника, Александрово, Първенец, Палаузово, Поляна, Джинот  и др.,  подготвят проекти за ремонти на местните църкви, с които да кандидатстват по същата програма тази година.