Няма отровни фъстъци в сливенско
Няма отровни фъстъци в сливенско / netinfo

В търговската мрежа на Сливен няма открити отровни фъстъци, съобщи за Дарик доктор Виолета Узунова - директор на РИОКОЗ Сливен. За периода 22 февруари – 2 март инспекцията е извършила 74 проверки на производители на ядкови продукти на територията на сливенска област, на производители на захарни изделия, на трайни и нетрайни сладкарски изделия, в обекти за търговия с храни и специализирани магазини за печене. Всички притежават нужните сертификати и отговарят на санитарните изисквания.

Резултатите от проверката вече са изпратени в Министерството на здравеопазването.

Доктор Узунова заяви, че е направена справка и в митническо бюро - Сливен. Тя сочи, че на територията на областта не са постъпвали ядкови продукти без нужните документи.

През 2004 година са направени 10 проби на фъстъци и други ядки, които са изпращани на изследване в РИОКОЗ Бургас. Резултатите показват, че не е установено наличие на алфатоксини в наднормени количества. През 2006 г. е постъпило едно уведомление, че има еднократен внос на бадеми без черупки , които също са придружени със сертификат и нямат алфатоксини. Текуща проверка през 2007 г. на 12 проби също установява, че няма нарушения от стандартните норми.